ΡΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ευθειασμός – Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος 

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα κάθετο χώρισμα που αποτελείται από χόνδρο και κόκκαλα και χωρίζει τη μύτη σε δύο τμήματα. Αναπτύσσεται με το ύψος του σώματος και παίρνει τη τελική του μορφή περίπου στην ηλικία των 18 ετών.

Το ρινικό διάφραγμα είναι σκολιωτικό σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, είτε εκ κατασκευής, είτε λόγω τραύματος.

Το στραβό ρινικό διάφραγμα εμποδίζει την αναπνοή προκαλώντας δύσπνοια και κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας, ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο.

Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και έχει διάρκεια 30 λεπτά. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή, κρυφή τομή στο εσωτερικό της μύτης και αφαιρούνται μικρά τμήματα χόνδρου και οστού με ειδικά εργαλεία.

Το αποτέλεσμα είναι να επιτύχουμε απόλυτη ευθυγράμμιση του διαφράγματος ώστε να εξασφαλίσουμε ελεύθερη αναπνοή αλλά και διατήρηση του απαραίτητου χόνδρου ώστε να μην αλλοιωθεί το σχήμα της μύτης.

Χειρουργική Ρινικών Κογχών (Καυτηριασμός-Κογχοτομή-Κογχοπλαστική)

Οι ρινικές κόγχες είναι προσεκβολές του πλάγιου ρινικού τοιχώματος, που αποτελούνται από κόκκαλο και καλύπτονται με ρινικό βλεννογόνο. Η χρόνια φλεγμονή αυτού του καλύμματος, που λέγεται χρόνια ρινίτιδα, συχνά προκαλεί υπερτροφία της κόγχης σε βαθμό που παρεμποδίζει τη ρινική αναπνοή.

Όταν υπάρχει σημαντική υπερτροφία των ρινικών κογχών, συνιστάται χειρουργική μείωση του όγκου τους.

Μόνο με συνδυασμένη θεραπεία (χειρουργική και φαρμακευτική) μπορεί να ελπίζουμε σε μία επαρκή και μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος της ρινικής απόφραξης.

Ρινοπλαστική

Η πλαστική μύτης είναι η επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που αποβλέπει να διορθώσει το σχήμα της μύτης και να βελτιώσει την εμφάνισή της.

Καθώς η μύτη καταλαμβάνει ένα κεντρικό μέρος του προσώπου, καθορίζει τις αισθητικές αναλογίες του και επηρεάζει αποφασιστικά τη συνολική εμφάνιση. Αντίστοιχα, μια άσχημη μύτη προκαλεί δυσαρμονία σε όλο το πρόσωπο. Αυτό εξηγεί γιατί η ρινοπλαστική αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, αφού επιτελείται εδώ και μερικούς αιώνες.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογης ανάπτυξης των χόνδρων σε σχέση με τα οστά. Οι χόνδροι, από τους οποίους αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού της μύτης, αναπτύσσονται δυσανάλογα με τα οστά. Αυτή η υπερανάπτυξη των χόνδρων συμβαίνει συνήθως κατά την εφηβική ηλικία και τότε συχνά διαταράσσεται η αρμονία της μύτης που υπήρχε στην παιδική ηλικία.

Με τη ρινοπλαστική ουσιαστικά γίνεται αναμόρφωση (μείωση, λέπτυνση) σκελετού της μύτης, ο οποίος αποτελείται από οστά και χόνδρους. Ατραυματική ρινοπλαστική ονομάζεται η επέμβαση που γίνεται κυρίως στο χόνδρινο τμήμα, ενώ μεγάλη ρινοπλαστική είναι η εγχείρηση που συμπεριλαμβάνει και οστεοτομίες, δηλαδή επεμβαίνει και στο τμήμα του σκελετού της μύτης που αποτελείται από οστά. Πρόκειται για μια ουσιαστική διάκριση και δεοντολογικά επιβεβλημένη, διότι στην περίπτωση της ατραυματικής ρινοπλαστικής  έχουμε ταχύτερη ανάρρωση.

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΡΙΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ – ΜΟΡΦΩΜΑ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΑ

ΑΒΟΥΡΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΩΡΛ – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Βασιλέως Γεωργίου Β’ 8 & Βούλγαρη
Τ.Κ. 185 34, Πειραιάς
Τηλ.-Fax: 210 41 30 589
Τηλ.: 210 4807136 (Νοσοκομείο METROPOLITAN)
Κιν.: 6945 85 74 69
E-mail: inavouris@orl-peiraias.gr
inavouris@hotmail.com Δυνατότητα πληρωμής με:


cards