ΩΡΛ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αδενοτομή

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια, όπως είναι γνωστά, βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα πίσω από την μύτη και αποτελούνται από λεμφικό ιστό παρόμοιο με αυτόν των αμυγδαλών. Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων λόγω συχνών λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι πολύ συχνή στην παιδική ηλικία και κυρίως μεταξύ 3 και 5 ετών. Με την πάροδο της ηλικίας βαθμιαία ατροφούν και μετά την ηλικία των 10 – 12 ετών κατά κανόνα εξαφανίζονται και δεν προκαλούν ενοχλήματα. Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και οι συχνές αδενοειδίτιδες προκαλούν ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), στοματική αναπνοή αντί της φυσιολογικής ρινικής, συχνή ή μόνιμη ρινική καταρροή, ένρινη ομιλία, δυσκολία κατά την σίτιση, ανησυχία, ροχαλητό και άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου, προβλήματα στην ανάπτυξη της άνω γνάθου και σοβαρές ορθοδοντικές ανωμαλίες,  συχνές φλεγμονές του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού (μέση ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα), καθυστέρηση της φυσιολογικής σωματικής ανάπτυξης. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας έχει σαν αποτέλεσμα εκκριτική ωτίτιδα, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας κατά την παιδική ηλικία.Όταν υπάρχουν συχνά και επίμονα συμπτώματα οριστική λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοτομή). Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, γίνεται από το στόμα με γενική αναισθησία, πολύ σύντομη διάρκεια (~20 λεπτά) και το παιδί φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Γενικά πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση με  μεγάλα οφέλη όσον αφορά στην ποιότητα ζωής και στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αμυγδαλεκτομή 

Οι αμυγδαλές (παρίσθμιες) είναι λεμφικός ιστός στο λαιμό, όργανο του αμυντικού συστήματος, μέρος, μαζί με τις αδενοειδεις εκβλαστήσεις και την γλωσσική αμυγδαλή, ενός ευρύτερου σχηματισμού  που είναι στρατηγικά τοποθετημένος στον φάρυγγα γύρω από την είσοδο των αεροφόρων οδών. Σκοπός τους είναι να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους, ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση των  λοιμώξεων . Η λειτουργία τους αυτή λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Στην πραγματικότητα ο ρόλος τους έχει ολοκληρωθεί μετά την ηλικία των (3) τριών ετών.
Προκαλούν συχνές φλεγμονές  που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Μερικά  παιδιά έχουν υπερτροφικές  αμυγδαλές που εμποδίζουν την αναπνοή τους τη νύχτα και προκαλούν ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο (μικρές διακοπές της αναπνοής), κατάσταση σοβαρή που επιβαρύνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Η μακροχρόνια διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς με νευρικότητα, πρωινή υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης και μείωση των μαθησιακών ικανοτήτων του παιδιού. Σοβαρά επεισόδια  αμυγδαλίτιδας μπορεί να προκαλέσουν απόστημα στο λαιμό (περιαμυγδαλικό απόστημα). Αυτό είναι συσσώρευση πύου πίσω από την αμυγδαλή και χρειάζεται άμεση εισαγωγή για αντιμετώπιση. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία όπου αφαιρούνται οι αμυγδαλές μέσα από το στόμα με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ή Laser. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά.

Μυριγγοτομή - Παρακέντηση Τυμπάνων

Η μυριγγοτομή: παρακέντηση του τυμπάνου και αναρρόφηση του υγρού με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωληνάκια που επιτρέπουν την είσοδο αέρα από το εξωτερικό αυτί προς το μέσο αυτί, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συσσώρευση υγρού

Η επέμβαση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού πραγματοποιείται σε περιπτώσεις εκκριτικής ωτίτιδας όπου και παρατηρείται χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι μια πάθηση, που προσβάλλει κυρίως παιδιά και σπάνια ενήλικες. Αφορά το μέσο αυτί και πρόκειται για διαταραχή της διάνοιξης της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συλλογή υγρού η οποία προκαλεί μείωση της ακοής.

Γίνεται πλήρης ΩΡΛ κλινική εξέταση με ακοολογικό έλεγχο, με ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ηχητικά αντανακλαστικά και ενδοσκόπηση ρινός -ρινοφάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο.

Σωληνίσκοι Αερισμού

Οι σωληνίσκοι αερισμού τοποθετούνται για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζόντων φλεγμονών των αυτιών ή της ύπαρξης υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα, που προκαλεί μείωση της ακοής. Οι σωληνίσκοι επιτρέπουν τον αερισμό και την παροχέτευση του μέσου αυτιού, το οποίο βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Ο χρόνος παραμονής τους είναι 12-18 μήνες 

Η τοποθέτηση των σωληνίσκων βοηθάει τους ασθενείς να μειωθεί ή τελικά να λυθεί πλήρως το πρόβλημα της μειωμένης λειτουργείας των ευσταχιανών σαλπίγγων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και συγκέντρωση υγρού στο αυτί.

ΑΒΟΥΡΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΩΡΛ – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Βασιλέως Γεωργίου Β’ 8 & Βούλγαρη
Τ.Κ. 185 34, Πειραιάς
Τηλ.-Fax: 210 41 30 589
Τηλ.: 210 4807136 (Νοσοκομείο METROPOLITAN)
Κιν.: 6945 85 74 69
E-mail: inavouris@orl-peiraias.gr
inavouris@hotmail.com Δυνατότητα πληρωμής με:


cards